Didamseweg Kanaal

Didamseweg Kanaal

 

Grenzenloos schaken

op slimme borden uit Enschede

MADE IN TWENTE

ENSCHEDE - Ben Bulsink ontwikkelde al in de jaren tachtig een digitale klok om het Aziatische bordspel Go mee te kunnen spelen. Schaakliefhebber Albert Vasse uit Enschede hoorde erover en stelde Bulsink voor om zijn klok, die stond te verstoffen in een schuurtje, bij schaak te gebruiken. 

Bedrijf: Digital Game Technology, Enschede
Product: digitale schaakklokken en e-schaakborden
Opgericht: 1993
Werknemers: 20
Jaaromzet 2021: 4,5 miljoen euro
 


De wereldschaakbond FIDE had juist besloten dat spelers om tijdnood te vermijden 30 seconden extra speeltijd kregen bij iedere zet. „Maar mechanische klokken liepen alleen maar terug”, zegt Hans Pees, de huidige eigenaar van DGT. „De digitale schaakklok loste dat probleem op en bleek een uitkomst.”

De eerste digitale schaakklokken van DGT worden in Enschede met de hand in elkaar gezet. Maar al snel is er een model van kunststof dat het bedrijf in China liet produceren. Pees: „In een fabriek waar ook rekenmachines worden gemaakt. De FIDE heeft onze klokken omarmd, we mogen er het FIDE-logo op plakken en ze worden gebruikt bij alle officiële toernooien. We hebben een nieuw contract voor drie jaar getekend.” De prijs van DGT’s schaakklokken varieert tegenwoordig van 30 tot 70 euro. 

De volgende sprong voorwaarts komt in 1998, als DGT het eerste elektronisch schaakbord maakt. „Daarmee zijn we echt bekend geworden”, weet Hans Pees. „We maakten een houten bord dat was verbonden met de computer. Elke zet werd getoond op internet dat in die tijd net populair werd. Met DGT creëerden we ESPN Eredivisie Live voor het schaken. Liefhebbers overal ter wereld kunnen sindsdien alle grote toernooien live online volgen.”

 



Pees zelf kwam in 2009 in bij DGT. „Ik kwam uit het buitenland terug naar Nederland en ging schaken bij Matador in Wierden. Voor mijn club ging ik naar Enschede om bij DGT wat klokken op te halen. Ik kwam er voor 10 klokken en heb uiteindelijk het hele bedrijf gekocht. Ik ben bij DGT in dienst gekomen als verkoper en marketeer en heb het bedrijf in 2015 overgenomen. We hadden toen tien werknemers, nu zijn het er twintig.”

Heden

Sinds 2019 heeft DGT ook een eigen schaakcomputer: Centaur. Het bijzondere hieraan is volgens Pees dat de computer zich aanpast aan het niveau van de speler die hem gebruikt. Hans Pees „Onze programmeurs hebben een algoritme ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de computer al na enkele zetten weet hoe goed de tegenstander is. Daardoor wordt het aantrekkelijk om tegen een computer te schaken.”

De Centaur heeft het bedrijf door de moeilijke coronatijd geholpen, zegt Pees. „Zo ongeveer over de hele wereld gingen alle schaakclubs dicht en toernooien werden afgelast. We exporteren naar 80 landen, dus we zaten bijna op een halvering van de omzet. Dat was schrikken. Maar nadat alles weer open was, hebben we dat kunnen wegpoetsen en zijn op een omzet van 3,5 miljoen euro uitgekomen.”



Toekomst

De huidige lockdown zorgt bij DGT niet voor spanning. Pees: „We hebben ons beste jaar ooit en staan net voor de introductie van een nieuw product: een schaakbord waarop je online kunt spelen. Schaken is ongeveer de grootste e-sport ter wereld. Je kunt via apps op je telefoon circa 100.000 tegenstanders vinden. Je downloadt de app van DGT en wordt draadloos met het bord verbonden. Jouw zetten en die van je tegenstander worden aangegeven door lichtcirkels op de velden. Ons nieuwe online schaakbord - DGT Pegasus - gaat rond de 250 euro kosten. We verwachten er veel van.”

En er is een verhuizing aanstaande. DGT vertrekt in maart van de Hengelosestraat naar De Marssteden in Enschede, waar een deel van het oude pand van JB Textiles is gehuurd. Pees: „We huren nu nog opslag elders, maar hebben straks alles onder één dak. Ons magazijn wordt een factor negen groter en we krijgen 750 meter kantoorruimte. Daar kunnen we voorlopig vooruit.”



Nog even dit…

Wij zijn er voor iedereen die zich betrokken voelt bij onze regio. Wil jij ook graag weten wat er bij ons speelt en wat dat voor jou betekent? Onze verslaggevers zijn de oren en ogen van de regio en staan midden tussen de mensen. Hierdoor zijn wij in staat je het allerbeste regionale nieuws te brengen zonder poespas, maar altijd met fatsoen. Maar je kunt natuurlijk ook bij ons terecht voor betrouwbaar (inter)nationaal nieuws, sport en entertainment. Wat je bij ons leest, ziet of hoort, dat mag je raken.

Bron: Tubantia. Gerben Kuitert 05-12-21

Je leest Tubantia al voor 1,20 per week.